Καλώς ήρθατε, επισκέπτης! [ Εγγραφή | ΣύνδεσηRSS Feed  | 

Comments Off

Ροδόξιδο το παραδοσιακό ξίδι της Κεφαλονιάς

| Νέα/Άρθρα, Παρουσιάσεις | 02/07/2015

DSC_0018

Τον δέκατο αιώνα, σχηματίζεται το “Θέμα Κεφαλληνίας”, ως περιφερειακή και διοικητική μονάδα του Βυζαντίου. Για την στελέχωση του, μεταφέρονται από την Κωνσταντινούπολη διοικητικά, στρατιωτικά και θρησκευτικά στελέχη με τις οικογένειές τους. Μαζί τους φέρνουν στο νησί και την καλλιέργεια ενός είδους τριανταφυλλιάς, της Rosa Demascene Celsiana.  Η παραγωγή, το εμπόριο και η χρήση του αιθέριου ελαίου της τριανταφυλλιάς – βασικό συστατικό αρωματισμού και καλλωπισμού – είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε όλη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το ξίδι, άφθονο στην Κεφαλονιά, εξαιτίας της εκτεταμένης αμπελοκαλλιέργειας, χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην διαδικασία απόσταξης και σύντομα ένα νέο προϊόν εισάγεται στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Το αρωματισμένο με τα πέταλα της αγριοτριανταφυλλιάς ξίδι αποτελεί ένα gourmet συστατικό για τις σαλάτες, τα άγρια χόρτα (ραδίκια), το μαρινάρισμα των κρεάτων (κυνήγι) και των ψαριών και πολλών άλλων τοπικών εδεσμάτων.

www.divinowines.gr

Δεν υπάρχουν ετικέτες

1356 total views, 1 today

  

Διασυνδέσεις χορηγών

foodmarket.gr
Δημοφιλή